Vožnja v težjih razmerah

Osnovna načela vožnje v težjih razmerah

Blog-3Čeprav se bo letošnja zima – vsaj koledarsko – kmalu poslovila, pa je šele sedaj malce bolj pokazala zobe. Zato smo vam pripravili nekaj nasvetov, kako voziti v težjih vremenskih razmerah – ne le po snegu, temveč tudi po mokri cesti in v megli.

Vozilo naj bo brezhibno

Pogoj za varno vožnjo je vsekakor brezhibno vozilo. A pozornosti ne namenite le motorju in pogonskemu sklopu, temveč tudi drugim vitalnim delom. Pozimi na avtomobil seveda sodijo zimske pnevmatike, saj te zaradi posebne sestave gumene zmesi ostanejo prožne tudi pri nižjih temperaturah (pod 7 stopinjami Celzija) in s tem ohranjajo ustrezen oprijem. Svoje prispeva tudi vzorec tekalne plasti, zlasti lamele, ki omogočajo oprijem tudi na snegu in ledu.

Blog-4

Letne pnevmatike so v takšnih pogojih povsem neučinkovite! Zakon jihresda dovoljuje v kombinaciji s snežnimi verigami – pa jih znate namestiti? Upoštevajte priložena navodila, vsekakor pa vam priporočamo, da verige najprej namestite »za vajo«. Učenje tega opravila in piljenje spretnosti je v sončnem dopoldnevu in na domačem dvorišču vsekakor enostavnejše in bolj udobno, kot pa v ponedeljkovem jutru sredi zasneženega klanca…

rsz_blog-5

Pozimi redno dolivajte tudi sredstvo za pranje stekla (najbolje je, da imate rezervno plastenko kar v prtljažniku), saj umazano steklo še dodatno poslabša vidljivost, ki je zaradi daljših noči in nižjega položaja sonca že tako ali tako slabša kot poleti. Preverjajte tudi stanje metlic brisalcev – dotrajana ali natrgana guma namreč ne more učinkovito obrisati vetrobranskega stekla, kovinski deli pa ga lahko celo trajno poškodujejo. Popravilo ali menjava je seveda precej draga!

rsz_blog-6

 

Po snegu vozite mehko in umirjeno

Seveda pa morate zimskim razmeram prilagoditi tudi način vožnje – na spolzki podlagi, snegu in ledu zmanjšajte hitrost ter povečajBlog-1te varnostno razdaljo, saj se zavorna pot zaradi slabšega oprijema koles lahko občutno podaljša. Izogibajte se premočnemu pospeševanju in zaviranju ter sunkovitim premikom volana – pri speljevanju in pospeševanju plin dodajajte le do tretjine ter zavirajte le takrat, ko je to nujno. Vrtenje volana naj bo mehko, saj nenadni premiki lahko privedejo do zanašanja vozila. Pri zmanjševanju hitrosti v kar največji meri zavirajte z motorjem, z zavorami pa zavirajte zelo nežno. Pri starejših vozilih, ki niso opremljena z ABS, premočno zaviranje privede do blokiranja koles, kar pomeni daljšo zavorno pot, vozila pa tudi ne morete več krmiliti z volanom. Ko začutite, da so kolesa blokirala, stopalko rahlo popustite in kolesa bodo zopet pridobila oprijem.

Če imate vozilo s pogonom na vsa štiri kolesa, je oprijem pri speljevanju res boljši, a to še ne pomeni, da je tako tudi pri zaviranju! Nasprotno – zaradi večje mase je zavorna pot še daljša. To upoštevajte tudi pri vožnji navkreber – navzgor gre res lažje, saj moč na podlago prenašajo vsa štiri kolesa in ne le dve, a pri zaviranju oziroma pri vožnji navzdol vam to prav nič ne pomaga!

rsz_blog-2

 

Previdno tudi po mokri cesti

Zimske službe sneg očistijo v dnevu, največ dveh, a tudi mokra in spolzka cesta zahteva večjo mero previdnosti. Oprijem pnevmatik je seveda slabši kot na suhi cesti, svoje pa dodajo še nizke temperature. Če so te okoli ničle, potem bodite še posebej pozorni na poledico – ta se rada pojavi predvsem na izpostavljenih delih cest, previdni pa bodite tudi na mostovih – ti so namreč »v zraku«, zato hladen zrak cestišče hladi tudi s spodnje strani, kar pomeni večjo možnost za nastanek poledice.

Ker pozimi v avtomobil pogosto vstopate z mokrimi in umazanimi čevlji, tekstilne preproge raje zamenjajte z gumijastimi. Te so za čiščenje precej bolj enostavne, kakovostni izdelki pa se lahko pohvalijo tudi s poudarjenimi robovi, ki preprečujejo razlivanje vode in umazanije. Prav nič ni narobe, če s takšno preprogo zaščitite tudi prtljažni prostor. Zaradi vlage v vozilu pogosto pride do neprijetnega vonja, pa tudi zarošena stekla je precej težje odrositi. Rošenje povzročajo drobne kapljice, ki se oprimejo umazanije na notranji stani stekla – če boste stekla očistili, bo rošenja precej manj! Pozimi vozilotudi večkrat prezračite – na sončen in suh dan za kakšno uro na stežaj odprite vsa vrata, tudi prtljažnik.

Blog-7

Kaj pa v megli?

Megla je pogost spremljevalec zimskih in zgodnjih pomladnih dni ter pomeni slabšo vidljivost med vožnjo. Takrat seveda vožnjo ustrezno prilagodite razmeram in zmanjšajte hitrost.
Zaradi megle boste morebitno oviro pred sabo kasneje opazili, s tem pa vam bo ostalo tudi manj časa za ustrezno ukrepanje in zaviranje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uporabljajte meglenke, če jih imate! Če ste v koloni zadnji, vključite zadnjo meglenko, saj vas bodo tako vozniki, ki vas bodo dohiteli, veliko hitreje opazili. Ko vas dohiti drugo vozilo, meglenko seveda izključite, saj njena močna svetloba slepi voznika za vami. Za boljšo vidljivost vklopite tudi sprednje meglenke, saj njihov močan svetlobni snop prodre globlje v megleno zaveso, a kljub temu ne slepi nasproti vozečih vozil.

Sorodne objave

Facebook

Facebook