Naj se oddih začne že na poti

Bližajoči se prvomaNa pot z avtomobilom 1jski prazniki so idealna priložnost, da se odpravite na zaslužen spomladanski oddih. Če se na pot odpravljate z avtomobilom, poskrbite, da bo v dobri kondiciji, seveda pa ne pozabite niti na lastno udobje ter na ustrezen prevoz prtljage in športnih rekvizitov.

Količino motornega olja in tlak v pnevmatikah lahko preverite sami, prav tako lahko pregledate tudi brisalce in dolijete tekočino za pranje vetrobranskega stekla. Uporabite tisto, ki je namenjena letni uporabi – ta praviloma vsebuje posebne snovi, ki pomagajo učinkoviteje odstranjevati ostanke mrčesa in drugih nečistoč, medtem ko je zimska tekočina brez teh dodatkov in običajno vsebuje le sredstvo proti zmrzovanju.

Če je treba na avtomobilu kaj popraviti, to seveda zaupajte strokovnjaku še pred odhodom na pot, saj si prav gotovo ne želite, da bi vas nekje v tujini, nekaj sto kilometrov od doma ter za povrh še v nedeljo popoldne ali sredi noči, avtomobil pustil na cedilu. Ne le, da je to povezano z nepredvidenimi stroški (če imate sklenjeno zavarovanje z asistenco v tujini se jim večinoma sicer lahko izognete), pa tudi dopust bi verjetno raje preživeli kako drugače kot z iskanjem avtovleke in mehanika.

Zaščitite se pred neposrednimi sončnimi žarki

Seveda poskrbite tudi za lastno udobje in pred dohodom preverite delovanje klimatske naprave – a z njeno uporabo vseeno ne pretiravajte! Strokovnjaki priporočajo, da temperaturo v vozilu znižujete postopoma, zraka pa ne usmerite neposredno v telo ali celo glavo, temveč prezračevalne šobe obrnite stran od sebe. V nasprotnem primeru tvegate prehladna in druga obolenja! Pri močno segretem avtomobilu najprej odprite vsa okna in tako kar najhitreje spravite pregret zrak iz vozila, nato pa okna zaprite in preklopite na notranje kroženje zraka.

Na pot z avtomobilom 4
Temperaturo v vozilu lahko učinkovito znižate tudi s kakovostnimi senčniki, ki jih namestite na zadnja stranska in na zadnje steklo. Takšni senčniki lahko pomagajo temperaturo znižati tudi do 20 odstotkov, s čemer bo klimatska naprava manj obremenjena, poraba goriva manjša, počutje v avtomobilu pa neprimerno udobnejše. Nad njimi bodo navdušeni tudi vaši najmlajši ali hišni ljubljenčki, saj lahko kljub senčnikom okna odprete, s tem omogočite dostop svežega zraka v kabino, a se obenem izognete prepihu.

Na pot z avtomobilom 7
Verjetno ni odveč dodati, da se na soncu parkirano vozilo manj segreva, takšni senčniki pa tudi ščitijo pred neželenimi pogledi, preprečujejo bleščanje in zadržijo do 95 odstotkov škodljivih UV žarkov. Namestitev je s pomočjo čepkov povsem preprosta, brez kakšnega posebnega orodja, vrtanja ali drugih posegov v vozilo. Namestite jih le enkrat, kasneje pa jih le nataknete ali snamete  v nekaj sekundah. Za povrh zanje ni potrebna homologacija, a kljub temu ustvarjajo eleganten videz vozila z zatemnjenimi stekli.

Tudi prtljaga mora potovati varno

Pozorni bodite tudi pri nalaganju prtljage – ne namečite je kar vsevprek, temveč težje kose položite na dno. Pred tem ga zaščitite s kakovostno gumijasto preprogo ali posebno zaščito prtljažnika, ki poleg dna zaščititi tudi stranice in zadnji odbijač. S tem boste pri nalaganju kakšnih bolj ekstremnih športnih rekvizitov zmanjšali možnost prask in drugih poškodb!

Tepih za prtljažnik

Prtljage, tudi tiste lažje, nikakor ne polagajte na zadnji polico! Pri močnem zaviranju ali trku se namreč že povsem običajni predmeti – jogurti, plastenke z vodo in podobno – lahko spremenijo v nevarne projektile, ki nenadzorovano poletijo po kabini ter potnikom povzročijo še dodatne poškodbe ali jih celo ubijejo!

Zato ne tvegajte, temveč prtljažni in potniški prostor ločite z namensko mrežo, ki jo trdno pritrdite v vaše vozilo. Za to ne potrebujete nobenega posebnega orodja ali znanja, saj je namestitev s pomočjo priloženih navodil zelo preprosta. Pri nakupu bodite pozorni, da se mreža natančno prilega vašemu avtomobilu – v nasprotnem primeru lahko z njo storite več škode kot koristi!

Če je prtljage preveč – na streho z njo!

Mreža, s katero bodisi ločite prtljažni prostor od potniškega bodisi prtljažnik razdelite na dva dela je dobrodošla tudi takrat, kadar tam namenite prostor svojemu hišnemu ljubljenčku. Prtljaga mora takrat (ali če je je preprosto preveč) na streho vozila. Za to seveda potrebujete ustrezne strešne nosilce oziroma prtljažnik – izberite aluminijaste, saj so veliko lažji od železnih, a zato prav nič manj trdni. Pri izbiri bodite pozorni predvsem na pritrditvene roke, ki morajo tvoriti zanesljiv stik. Pri kakovostnih nosilcih so obložene tudi z gumo, ki preprečuje praske na strešnih saneh in opremljene z varnostnim sistemom s ključavnico. 

_MG_5085

Na takšne nosilce seveda lahko namestite večino večjih kosov prtljage (jadralne deske, na primer), za prevoz koles pa uporabite dodatne, namenske nosilce. Z njihovo pomočjo boste kolo dovolj čvrsto vpeli in bo zato tudi pri večjih hitrostih ostal trdno na svojem mestu. Nikar pa ne pozabite sneti otroškega sedeža, če ga seveda imate!

Pri reševanju prostorskih zadreg je zelo dobrodošel tudi strešni kovček, s katerim lahko praktično podvojite prtljažne zmogljivosti svojega avtomobila. A pri nakupu ne glejte le na ceno – malce dražji, a zato neprimerno kakovostnejši kovčki so namreč izdelani iz bolj trpežne plastike ter zato odporni na praske in druge poškodbe, poseben premaz pa jih ščiti tudi pred UV žarki. Kup prtljage, ki ga vaša boljša polovica pripravi za na pot, tako zlepa ne bo prevelik!

Na pot z avtomobilom 12

Sorodne objave

Facebook

Facebook