IDEJE za enodnevni izlet z družino

Ponovno je tukaj september skupaj s prijetnimi temperaturami več kot primeren za krajše izlete. Se sprašujete, kam bi odpeljali otroke na  potep po Sloveniji? Naša mala država ima ogromno skritih kotičkov, marsikje je še neraziskana in seveda popolna za kratke relacije :) Vzemite si čas za svoje bližnje, vrzite nahrbtnike v prtljažnik in se odpeljite z avtom proti nekajurnemu ali celodnevnemu uživanju. Da si ne boste postavljali vprašanja »Kam danes?«, smo za vas pripravili nekaj odličnih predlogov za popoln izlet z otroci. Preberite si preko 20 idej.

Pravljične dežele

 1. Pravljična dežela Bled– naj otroci spoznajo Bled skozi ljudske pripovedke in izvedo, kako je nastalo jezero.
 2. Pravljična vas Leše– nenavaden kraj na Koroškem, mala vas Leše, vas bo presenetil s pravljičnimi liki in kraji.
 3. Koča pri čarovnici (1,2 km od samostana Olimje)– ker se nikoli ne naveličamo pravljic.
 4. Pravljični gozd– Logarska dolina je že sama po sebi čudovita, zato z obiskom Pravljičnega gozda osrečite še otroke.

Ljubljana

 1. ZOO– prijeten sprehod, več odličnih igrišč za otroke, mini živalski vrt za crkljanje malih živali, dober sladoled ... Popoln kraj za preživetje lepega dne.
 2. Botanični vrt– sprehodite se ob obrežju Ljubljanice, ki je zdaj zares čudovito urejeno vse od Prešernovega trga do Botaničnega vrta.
 3. Minicity Ljubljana– odlična izbira za deževne dni, kjer se otroci v primernih igralnicah s pravo, a pomanjšano opremo igrajo prodajalce, gasilce, televizijske voditelje, voznike avtobusov ...
 4. Hiša eksperimentov– znanost zunaj šole je veliko bolj zabavna, posebno če vse temelji na poskusih.
 5. Slovenski etnografski muzej– zagotovo eden od bolj do otrok prijaznih muzejev, kjer lahko veliko dotika in poskusi.

Jame

 1. Postojnska jama– fantastično doživetje, ko se z vlakcem odpeljete v prostrano jamo in mimogrede še srečate človeško ribico in njen podmladek.
 2. Škocjanske jame– čudovite jame, ki bodo navdušile tako odrasle kot otroke.
 3. Križna jama– pravijo, da je to ena od najlepših jam v Evropi, morda se bodo otroci počutili bolj pustolovsko, saj tam ni urejenih poti in močne osvetlitve.

Po izletu naj umazanija ostane na gumijastem tepihu, ki je enostaven za čiščenje!

Reke

 1. Sočaje čudovita za rafting, vožnje s kanujem, kanjoning, zlahka pa z otroki le sedete na obrežje reke in občudujete njeno neverjetno smaragdno barvo.
 2. Mura– pojdite peš po učni gozdni poti mrtvice reke Mure, kjer ob starih rokavih reke spoznavate murski svet, po brvi prečkate staro strugo in si med počitkom pripravite 'büraško južino'.
 3. Kolpa– je brez dvoma najbolj topla in prijetna reka za poletne norije – ponuja od kopanja, skakanja do veslanja. Odlična je tudi za kolesarjenje in pohode.

Muzeji

 1. Čebelarski muzej v Radovljici– izvedeli boste vse, kar želite vedeti o čebelah in medu.
 2. Slovenski planinski muzej v Mojstrani– izvedite vse o čudovitem svetu slovenskih gora in junakih, ki so ga osvajali.
 3. Tehniški muzej v Bistri– že njegova lokacija v starem cistercijanskem samostanu v Bistri pri Vrhniki je čudovita, muzej ima zanimivo zbirko, okolica pa še bolj zabavna igrala.
 4. Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča v Metliki– zato, ker imajo posebej fantje radi gasilske avtomobile, opremo in junaštva.
 5. Splavarski muzej v turistični vasici Javnik– bogato predstavi zgodovino splavarjenja v besedi in sliki.
 6. Park vojaške zgodovine v Pivki– je muzejsko in doživljajsko središče, ki nastaja na območju starih italijanskih vojašnic v Pivki.
 7. Muzej Cerkniškega jezera– se vam ponuja priložnost, da v poldrugi uri spoznate to svetovno kraško znamenitost, njeno zgodovino in podobe.

 

V naslednjem Withcar-jevem blogu vam bomo predstavili še hitre ideje za izlete. Ostanite z nami in blogajte ;)

Sorodne objave

Facebook

Facebook